Jak vybrat sporák – je lepší a bezpečnější plynový nebo elektrický sporák?

Sporák vybírejte s ohledem na výkon, finanční náklady, množství funkcí i bezpečnost.Zařizujete si novou kuchyni? Nebo jen modernizujete tu stávající? V tom případě určitě řešíte otázku, jak vybrat sporák, který je srdcem každé kuchyně. Sporák se totiž využívá dennodenně, tudíž byste ho měli vybírat velmi pečlivě. A to jak s ohledem na výkon, finanční náklady, množství funkcí, tak i na bezpečnost. V tomto článku najdete cenné rady, jak vybrat sporák, a budete si moci porovnat výhody a nevýhody, jež má elektrický a plynový sporák. Pokud se navíc chcete dozvědět o bezpečnosti práce se sporákem a naučit se první pomoc při popálení, tak rozhodně pokračujte ve čtení.

První pomoc při popálení v kuchyni

Popáleniny, které jsou méně závažné (o velikosti menší než vaše dlaň), ihned začněte chladit studenou vodou nebo ledovými obklady, které však nejprve zabalte například do utěrky.

Pravidlo 5% při chlazení popálenin

Pamatujte však na to, že chladit byste měli maximálně popáleninu o velikosti pěti dlaní, neboť v případě ochlazování větší plochy hrozí riziko podchlazení.

Telefonní čísla 155 a 112

Pokud jde o závažné popáleniny, tak okamžitě volejte záchrannou službu (čísla 155 nebo 112) a dbejte obdržených instrukcí.

U dětí se všechny popáleniny považují za závažné. První pomoc při popálení a vyhledání odborné pomoci jsou tedy velmi důležité.

„Plyn už syčí z trouby ven, možná tím budeš otráven…“ Těmito slovy začíná známá píseň Trouba od populární české zpěvačky Lucie Bílé. Melodii této písně si možná rádi pobrukujete, ale ve skutečnosti byste určitě nechtěli troubu, ze které by unikal plyn, že? Proto není radno výběr sporáku uspěchat, nýbrž pořádně promyslet všechny detaily. Pokud si nevíte rady, jak vybrat sporák, tak je tento článek napsán právě pro vás.

Jestliže si tedy chcete pořídit nový sporák, máte na výběr buď plynový, elektrický nebo kombinovaný sporák. Každý sporák má své výhody a nevýhody, takže si předem musíte stanovit priority, co od svého sporáku očekáváte. Pokud chcete sehnat, co nejlevnější produkt, tak by vaše očekávání neměla být příliš vysoká. Na druhou stranu však při výběru sporáků neplatí pořekadlo „čím dražší, tím lepší“. Už za několik tisíc korun totiž můžete sehnat výkonný a energeticky úsporný sporák. Na co se tedy zaměřit?

V první řadě se musíte ohlížet na to, jaký energetický zdroj máte ve vaší kuchyni k dispozici. Plynový sporák potřebuje logicky přívod plynu, elektrický sporák zase přívod elektrické energie (většina elektrických sporáků vyžaduje vyšší přívod elektřiny v hodnotě 400 V). Pokud byste chtěli přívody změnit a například místo elektrické energie zavést plyn, počítejte s nákladnou rekonstrukcí, která rozhodně převýší náklady za pořízení nového sporáku. Přejděme tedy k jednotlivým typům sporáků a jejich výhodám i nevýhodám.

Plynového sporáku se bát nemusíte

Řada lidí se bojí manipulace s plynovým sporákem, jelikož se zdá první pohled méně bezpečný než ten elektrický. Všechno je ovšem o zvyku a při dodržování všech bezpečnostních opatření není práce s plynovým sporákem nikterak nebezpečná. Navíc moderní plynové sporáky disponují bezpečnostními systémy, které v případě úniku plynu zastaví jeho přívod. Takže přehlížet plynový sporák jen ze strachu z neznámého by byla velká škoda – plynový sporák totiž oplývá řadou výhod.

Plynový sporák a jeho výhody

Zaprvé vás základní plynový sporák vyjde na zhruba čtyři až pět tisíc korun, což je o několik tisíc méně než v případě elektrického sporáku. A navíc ušetříte i při jeho používání – za vaření a pečení na plynu totiž zaplatíte méně než v případě elektrické energie.

Hlavní přednost má plynový sporák ve své varné desce, která se povětšinou skládá ze čtyř různě velkých hořáků. Ty zajišťují okamžitý intenzivní ohřev, který navíc můžete sami libovolně regulovat. Účinnost plynových hořáků je tak velmi vysoká a k úniku zbytkového tepla zde nedochází vůbec nebo jen v minimální míře. Záleží totiž především na vás, jak budete úsporní při vašem vaření.

Plynový sporák a jeho nevýhody

Kdyby se plynový sporák skládal jen z varné desky, tak by se mu příliš věcí vyčíst nedalo. Jenže je tu ještě plynová trouba. A právě ta je hlavním negativem plynového sporáku. Plynová trouba se velice špatně reguluje, navíc jídlo ohřívá pouze zespoda, což může zapříčinit spálení vašeho připravovaného pokrmu. Podle odborníků z řad gastronomie je také jídlo pečené v plynové troubě vysušenější, než když se připravuje v troubě elektrické.

Elektrický sporák a různé typy varných desek

Pokud nemáte v kuchyni přívod na plyn nebo se vám jednoduše nechce na plyn neustále dohlížet, tak je pro vás ideální volbou elektrický sporák. Vařit na něm je totiž doslova radost a dvojnásobně toto tvrzení platí o elektrické troubě. Ale pěkně postupně. Zaměřme se nejdříve na varné desky, které u elektrických sporáků mohou být litinové, sklokeramické nebo indukční.

Poučte své děti o nebezpečí popálení od plynového či elektrického sporáku.Elektrický sporák a jeho varná deska mají tu výhodu, že při vaření nemusíte manipulovat s ohněm jako v případě sporáku plynového. Stačí totiž jen otočit kolečkem či zmáčknout tlačítko a elektrická energie začne ohřívat váš pokrm. Nejlevnější, ale také nejméně kvalitní, jsou litinové varné desky. Ty se totiž velmi pomalu zahřívají, navíc zůstávají ještě dlouho po vaření teplé, tudíž při vaření spotřebujete hodně energie. To už můžete peníze rovnou vzít a vyhodit z okna.

Daleko lépe jsou na tom desky sklokeramické. Ty se podstatně dříve zahřívají a jejich výhoda spočívá také ve snadném čištění. Některé sklokeramické desky disponují infračerveným varným senzorem, který v průběhu vaření sleduje teplotu a automaticky ji reguluje. Nejmodernějším typem varné desky je indukce, jež minimalizuje ztráty tepelné energie. Účinnost indukční desky se udává okolo 90%. Pokud si však pořídíte indukční desku, musíte mít na paměti, že na ní můžete použít pouze speciální nádobí, jehož dno musí obsahovat železo. Další nevýhoda indukční desky spočívá v její pořizovací ceně, která může přesáhnout částku 20 tisíc korun.

Elektrická trouba zajišťuje rychlejší a rovnoměrnější pečení

Elektrický sporák má na rozdíl od toho plynového velkou výhodu v troubě. Pečení v elektrické troubě je daleko rychlejší a rovnoměrnější než v plynové. Koloběh horké vzduchu totiž zajišťují zabudované ventilátory. Teplota v elektrické troubě se navíc dá velmi dobře a přesně regulovat. Některé elektrické trouby mají také zabudovaný otočný rožeň, díky němuž můžete v troubě i grilovat.

Kombinovaný sporák

Pokud znáte pohádku o chytré horákyni, tak vás možná napadá, že by bylo ideální oba popsané sporáky dát dohromady. A takový je přesně kombinovaný sporák, který má plynovou varnou desku a elektrickou troubu. Z hlediska poměru cena / kvalita je kombinovaný sporák téměř ideální řešení. Základní kombinovaný sporák totiž seženete okolo pěti tisíc korun. Díky velmi dobře regulovatelným plynovým hořákům zabráníte úniku zbytkové tepla, a navíc se vám bude skvěle péct v elektrické troubě.

Důležité upozornění – při výběru jakéhokoliv sporáku se zaměřte na energetický štítek, který jsou opatřeny domácí spotřebiče. Úsporný sporák poznáte podle toho, že u něho bude napsáno písmeno A, naopak ten nejméně úsporný bude označen písmenem G. Díky tomu, že zvolíte co nejúspornější sporák, neulevíte pouze svojí peněžence, ale také životnímu prostředí. Snad vám tedy rady ohledně toho, jak vybrat sporák, pomohou při koupi nového spotřebiče.

Jak předejít popálení od plynového a elektrického sporáku?

O popáleniny při vaření či pečení rozhodně nikdo nestojí. A proto si musíte dát velký pozor, abyste si kvůli své neznalosti či neopatrnosti neublížili na zdraví. Riziko popálení existuje při manipulaci se všemi zmíněnými typy sporáků, takže nesázejte na to, že některý sporák je bezpečnější než jiný. A jak tedy předejít popálení?

  • Při zapalování plynové varné desky dávejte pozor, abyste neměli ruce či delší vlasy v blízkosti plynového hořáku.
  • Pokud vám při vaření na plynových hořácích spadne kus jídla do blízkosti hořáků, raději se ho nepokoušejte dostat pryč během vaření, riskujete popálení ohněm.
  • Při vaření na elektrické varné desce se vyhněte doteku s varnou plochou (většinou bývá označeno červenou kontrolkou, jestli je plotýnka ještě horká).
  • Při otevírání trouby mějte hlavu v dostatečně bezpečné vzdálenosti, horký vzduch by vám totiž mohl způsobit nepříjemné popáleniny.
  • Samozřejmě se nedotýkejte holou rukou horkých či žhavých předmětů (hrnců na plotně či pekáče v troubě).
  • Poučte své děti o nebezpečí popálení od plynového či elektrického sporáku.
  • Když vaříte, držte děti minimálně v metrové vzdálenosti od sporáku, ať je nepopálí horký prskající olej nebo ať se na ně omylem nevylije horká tekutina.
  • Neodkládejte hrnce či pánve s horkým jídlem na kraj stolu, dítě by je na sebe mohlo převrhnout a popálit se.
  • Pokud se vám na pánvi vznítí oheň, tak ho nikdy nehaste vodou! Došlo by totiž k reakci a ještě většímu plamenu, který by vám mohl způsobit popáleniny.

Přestože se lidé snaží být v kuchyni obezřetní a vyvarovat se jakýchkoliv problémů, tak si sem tam mohou způsobit nějaké ty popáleniny. Kuchyně je přece jen co se týká popálení domanejrizikovější místností. V případě, že se vám nebo vašim blízkým při vaření stane nehoda a k popálení dojde, mějte na paměti informace z modrého rámečku vpravo.

garant_logo
Norske-fondy_Logo

Od roku 2004 Norské fondy v České republice podpořily množství zajímavých projektů za více než 6 mld. Kč

logo_MZCR
LCZ_clen-PHC
MHC-logo-bgwhite
autocont-logo

O projektu

Internetový portál vznikl díky projektu Poradenské centrum a podpora dětí a mladých lidí po úraze popálením podpořeného grantem z Norských fondů 2009-2014 v rámci Programu CZ11 „Iniciativy v oblasti veřejného zdraví“.

Cílem projektu je vybudování služeb, které mají zmírnit či vyloučit negativní následky úrazu popálením u dětí a mladých lidí a začlenit je zpět do běžné společnosti. Součástí projektu je osvěta a primární prevence tohoto typu úrazu.

 

celý článek